Egyesült erővel

Október elsejétől jogilag is magába olvasztja az évek során felvásárolt leányvállalatokat a Magyar Telekom nagyvállalati szolgáltatásokat kínáló üzletága, a T-Systems. A lépés hátteréről és az ettől várt előnyökről kérdeztük a cég vezérigazgatóját, Budafoki Róbertet.

– Jócskán átalakult a Magyar Telekom belső struktúrája az elmúlt néhány évben. Hogyan illeszkedik ebbe a változásba a mostani integráció, és hol lesz a helye a T-Systemsnek az anyavállalaton belül?

– A történelmi gyökerek miatt a Magyar Telekom szervezeti felépítését sokáig a technológiák határozták meg. Aztán az évek során a hangsúly áttevődött az ügyfélre, és egy-egy ügyfélszegmens köré szerveződtek a cégek is. Jövő év január elsejétől lesz egy lakossági, egy kis- és középvállalati, illetve egy nagyvállalati üzletág, minden szükséges kompetenciával és szolgáltatással. Utóbbi lesz a Magyar Telekom 100 százalékos tulajdonában álló T-Systems Magyarország Zrt., amely a nagyvállalati és kormányzati szféra számára minden olyan ikt-szolgáltatást nyújtani tud, amelyre csak szükség lehet egy professzionális környezetben.

– Nagyvállalati üzletága, T-Systems nevű részlege eddig is volt a Telekomnak. Mi változik most?

– Egyszerűsödik a kép. A T-Systems eddig egy öt cégből álló holdingot jelentett, a mostani lépés után viszont egyetlen fedél alá kerül az összes tevékenység. Ezzel egy olyan cég jön létre, amely az informatikai szolgáltatásokban piacvezető lesz Magyarországon. A most egységesülő szervezetünk szakmai nívójáról és felkészültségéről sokat mond, hogy a több mint 1800 munkatársunknak a fele felsőfokú végzettséggel rendelkező mérnök. Árbevételünk 2012-ben megközelíti a 120 milliárd forintot, ez egyébként körülbelül annyi, mint egy kisebb, mobil operátor teljes hazai bevétele.

A termék- és szolgáltatási portfóliónkban minden szerepel, amire a nagyvállalatoknak szüksége lehet. Ebbe beletartozik a távközlés (fix és mobil hang- és adatátvitel) és az informatikai szolgáltatások teljes köre a rendszerüzemeltetéstől kezdve az alkalmazásfejlesztésen és a rendszerintegráción át egészen az it- és alkalmazáskiszervezésig.

– Milyen érvek szóltak-szólnak az egyes leányvállalatok egységes cégbe szervezése mellett?

– Egyértelműen a hatékonyabb működés, az erőforrások jobb kihasználása, és ezen keresztül az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálása volt az elsődleges szempont. Volt öt külön cég, mindegyik saját kereskedőkkel, akik gyakran egymásról nem is tudva keresték fel ugyanazokat az ügyfeleket. Ez érthetően zavarta az ügyfeleket, akik nem igazán értették, hogy miért több ember jár ki hozzájuk. Most viszont erősen ügyfélfókuszú, vertikálisan felépített értékesítési csapat segíti az ügyfelek problémáinak lehető legrugalmasabb megoldását. A vevőkkel egy-egy ügyfélmenedzser tartja a kapcsolatot, és segít abban, hogy a T-Systems Magyarország szakértői és az ügyfél megfelelő szakemberei egymásra találjanak, ha szükséges.

Fontos érv volt az egységesítés mellett a vállalaton belüli párhuzamosságok, átfedő kompetenciák megszüntetése is. Munkatársaink olykor sajátos megközelítése nehezítette a menedzsment akaratának érvényesülését. Egyetlen szervezeti egységként működve sokkal könnyebb lesz ezt elkerülni.

Hangsúlyos érv volt az is, hogy az ügyfelek jobban megbíznak egy nemzetközileg is ismert cégben. A T-Systems mint brand lényegesen erősebb képet mutat a magyar és a nemzetközi piac felé, mint amilyenre öt egységbe elszórva képes volt. Az integrációval az egyes leányvállalatokban meglévő erő és kompetencia nem összeadódott, hanem megsokszorozódott.

– Nem kár a már jól bejáratott cégnevekért? Azokban is van érték, hiszen a termékekben megtartják őket.

– Jelentős az értékük, de a rendelkezésünkre álló forrásokból nem lehet öt brandet hatékony marketinggel támogatni. Egyik névvel sem volt problémánk, de úgy tapasztaltuk, hogy a T-Systems ismertebb és elismertebb név a többihez képest, ezért érdemes ezt a lehetőséget kiaknáznunk. Büszkék vagyunk a múltunkra és a piacon szerzett hírnevünkre, ezért bizonyos termékeinkben megmaradnak a cégnevek.

– Hogyan fogadták az ügyfelek az egyesítés hírét? Nem féltek attól, hogy a nemzetközi behemóttal nehezebb lesz dolgozni, mint a kisebb cégekkel?

– A korábbi vállalatok sem háromfős garázscégek voltak. A legkisebb is 150 főt foglalkoztatott, így ügyfélkapcsolataikban is ennek megfelelően, jól definiált szabályok szerint működtek. Ehhez képest az 1800 fős T-Systems Magyarország már nem jelent akkora változást. Szerintem a rugalmasság nem a cég méretén múlik, sokkal inkább a cégben dolgozók gondolkodásmódján. Az integráció során tudatosan figyelünk arra, hogy az eddigi képességeinket, így a flexibilitást is megőrizzük, mert a megbízhatóság mellett ez is fontos az ügyfeleinknek.

– A partnereknek sem lehet mindegy, hogyan alakul a továbbiakban az együttműködés.

– Egykapussá válik a partnerek kiszolgálása is. A nagy nemzetközi cégek esetében ez azt jelenti, hogy egyszerűsödik a dolguk: két-három cég helyett csak eggyel kell a jövőben tárgyalniuk. A magyar technológiai beszállító partnerek esetében viszont nem lesz érdemi változás. Az ő kompetenciáikra az egyesült T-Systems Magyarországnak ugyanúgy szüksége lesz, mint bármelyik elődcégnek – sőt, a jobb szinergiák miatt akár több lehetőség kialakulásában is bízhatnak.

– Miként lehet a változtatást elfogadtatni a szakembergárdával? A cég legfőbb értékét a dolgozók szakértelme adja, ha sokan elégedetlenek, és távoznak, azt megsínyli a cég.

– Mindig is központi elem volt a teljes átalakítási folyamatban a munkatársak érdeke és véleménye. Amikor az egységesítés lehetőségét vizsgálni kezdtük, nem néhány ember döntött, hanem a cég minden szintjéről bevontuk a lehető legszélesebb kört a megbeszélésekbe. Közösen alakítottuk ki a stratégiát, így munkatársaink is azonosulni tudtak azzal. Nem érezték azt, hogy a fejük fölött született meg a döntés, amelyet kénytelenek elfogadni. Ez a fajta működés azóta már be is épült a cégkultúrába.

– Ha már cégkultúra: hogyan lehet egységgé kovácsolni öt különböző vállalatot? Ismerünk olyan cégeket, ahol a dolgozók 10–15 év után is számon tartják, ki honnan jött…

– Az integráció nem azt jelenti, hogy megtagadjuk a múltunkat. Sokszínű vállalati örökséget és szakmai tapasztalatot hoznak magukkal a dolgozók a legkülönfélébb területekről, és a mi feladatunk az, hogy ezeket megőrizzük, és lehetőség szerint beépítsük a közös cégkultúrába. Az összecsiszolódást elősegíti az is, hogy végre egyetlen központba költözhetünk, és a hasonló feladatokat ellátó munkatársak is egymás mellé kerülnek. Ugyanezt a jó együttműködést várjuk el a teljes menedzsmenttől is. Vannak persze olyan beidegződések, amelyeken időnként felül kell emelkedni, és egy ilyen váltás megfelelő alkalmat teremt arra, hogy a cégek megszabaduljanak egy csomó ballaszttól.

– Érdekes módon a német T-Systemsnek közvetlenül is van leányvállalata Magyarországon, de az az IT Services Hungary. Milyen vele a kapcsolat?

– Ugyanahhoz a nagy családhoz tartozunk, közösek a stratégiai céljaink. Különbözik a tevékenységünk: mi a magyar piacra összepontosítunk, míg az ITSH elsősorban multinacionális vállalatoknak, külföldre szolgáltat. Ettől még időről időre jól együtt tudunk működni. Abban az esetben, ha egy feladathoz ők bírnak a szükséges kompetenciákkal, amellyel mi nem rendelkezünk, akkor igyekszünk tőlük beszerezni azt. Az ITSH új vezetése az együttműködést hatékonyan támogatja.

– Piacvezető cég a T-Systems Magyarország – innen hova lehet nőni?

– Nem könnyű a dolgunk, mi vagyunk a legnagyobbak, ezért mindenki minket akar megszorongatni. Ugyanakkor még a magyar piacban is óriási, kiaknázásra váró tartalékok vannak, vagyis a T-Systemsnek még bőven van dolga. De nem csak Magyarországban gondolkodunk: a Magyar Telekomnak érdekeltségei vannak Macedóniában, Montenegróban, Romániában és Bulgáriában is, ahol még jószerivel ismeretlenek az integrált infokommunikációs szolgáltatások – itt is komoly lehetőségeket látunk.

(IT Business, forrás: http://www.itbusiness.hu/Fooldal/hetilap/megkerdeztuk/Egyesult_erovel.html)


Vissza

Blog

    Az RSS csatorna nem elérhető.
További bejegyzések